Aflați la a treia competiție a sezonului 2023, sportivii Lotului Român de Paraclimbing numără deja 3 medalii de aur, 2 de bronz și 5 de argint. În perioada 8-10 august, urmează Campionatul Mondial de Paraclimbing la Bern, Elveția

Lotul Național de Paraclimbing se întoarce acasă cu 3 medalii: una de aur, una de bronz și una de argint. Asociația Climb Again este coordonatorul echipei de paraclimbing a României. În 2023, sezonul competițional pentru Lotul de Paraclimbing cuprinde participarea la Cupa Mondială din Salt Lake City (SUA), Cupa Mondială din Innsbruck (Austria), Cupa Mondială din Villars (Elveția) și Campionatul Mondial din Bern (Elveția).

Cosmin Candoi – Locul 1, Categoria B3

Daniel Andrei – Locul 2, Categoria B3

Răzvan Nedu – Locul 3, Categoria B1

La Cupa Mondială de Paraclimbing din Villars, Elveția, în perioada 23-24 iunie, Lotul de Paraclimbing al României a participat la 3 clase sportive.

Sportivii au fost clasificați în funcție de nivelul de afectare fizică. În ceea ce privește dizabilitățile de vedere, Lotul României a participat cu 5 sportivi, la 2 categorii, după cum urmează:

  • Sportivii B1 (complet nevăzători) reprezentați de Angelo Simionescu, Răzvan Nedu, Adriana Tofan
  • Sportivii din categoria B3 (acuitate vizuală între 2/60 și 6/60 și un câmp vizual între 5% și 20%) reprezentanți de Cosmin Candoi și Daniel Andrei.

Liviu Matei a concurat la categoria RP2, categorie dedicată celor cu tulburări neurologice sau fiziologice.

Cosmin Candoi a obținut pentru România cea de-a treia medalie de aur a sezonului competițional 2023 la categoria B3 a deficienților de vedere. La aceeași categorie, Daniel Andrei a câștigat medalia de X. La categoria B1, Răzvan Nedu, căpitanul Lotului Național de Paraclimbing, a obținut medalia de X, Angelo Simionescu medalia de X, iar la feminin Adriana Tofan a urcat pe locul X pe podium. Liviu Matei urcă și el pe locul X la categoria RP2.

Sportivii au fost însoțiți la Villars de echipa Climb Again formată din Claudiu Miu – antrenor coordonator, Byron Bevensee – antrenor navigator și Miranda Mioc – navigator.

”Suntem foarte mulțumiți de rezultate pentru că această competiție fost un test înaintea Campionatului Mondial care va avea loc în august. Cupă Mondială de la Villars ne-a arătat unde suntem și ce mai avem de îmbunătățit. Pentru colegii cei noi au fost primele emoții ale unei competiții mari și  aici avem un pic de lucrat. Dar faptul că am câștigat 3 medalii și că imnul României s-a auzit din nou, ne face încrezători și conștienți că suntem foarte aproape să atingem potențialul maxim”, a declarat Răzvan Nedu, căpitanul Lotului Național de Paraclimbing.

Lotul de Paraclimbing al României este sprijinit în acest an de Viva Credit, Comitetul Național Paralimpic, Zuzu, Groupama Asigurări, BRD, ALD Automotive și FRAE.

Asociația Climb Again, coordonator al echipei de paraclimbing a României, este o organizație non-guvernamentală afiliată la Federația Română de Alpinism și Escaladă (FRAE) , fondată și condusă de Claudiu Miu, fost campion balcanic de escaladă.  Încă din 2014, Climb Again organizează sesiuni gratuite de terapie prin escaladă, kinetoterapie și consiliere psihologică pentru copii și tineri cu dizabilități: deficiență de vedere, de auz, tulburare de spectru autist, tulburări neuromotorii, deficiențe asociate.

Credit foto: Yanak Lopez și Sytse van Slooten