DONEAZĂ DEVINO SPORTIV

Anti-Doping

Forum Jocurile Olimpice & Jocurile Paralimpice Paris 2024

Mini-ghid produse farmaceutice permise în sport în anumite afecțiuni 2024

Sportivii pot avea uneori probleme de sănătate care să necesite utilizarea anumitor medicamente ce conţin substanţe incluse pe Lista Interzisă. În acest caz este necesar şi obligatoriu să obţină o Scutire pentru Uz Terapeutic (SUT).

https://anad.gov.ro/web/lista-interzisa-medical-sut/scutire-pentru-uz-terapeutic

În prezent, 1 din 12 persoane din populația lumii are diabet zaharat și se estimează că acest lucru va crește la 10% din populația lumii până în 2040.

Insulina este interzisă în conformitate cu S4 din Lista interzisă a WADA – Hormoni și Modulatori metabolici. Toate persoanele cu diabet zaharat tratat cu insulină necesită o Scutire pentru Uz Terapeutic.

Solicitarea inițială de SUT trebuie să includă detalii privind debutul, investigarea și diagnosticarea afecțiunii, cu documentație justificativă de la un specialist în gestionarea diabetului zaharat sau de la o unitate specializată în gestionarea diabetului.

Mai multe detalii găsiți în linkurile de mai jos:

Lista de verificare pentru solicitarea unei SUT – Diabet

https://anad.gov.ro/web/media/attachments/2023/11/24/checklist-diabet—solicitare-sut.pdf

Ghidul SUT pentru medici

https://anad.gov.ro/web/media/attachments/2023/11/24/ghidul-sut-pentru-medici—diabetul-zaharat.pdf

Agenția Națională Anti-Doping

Rezumatul Modificărilor Listei Interzise 2024

Lista interzisă 2023

Lista interzisă Q&A (clarificări) 2023

Scutire de Uz Terapeutic – SUT 2023

Anti-Doping – Posibile cazuri de contaminare a cărnii – 2023

Regulament WADA 2022

Modificări majore în lista interzisă 2022

Campania de prevenire – Nu Dopajului!

Este campania permanentă a ANAD, inițiată din anul 2006 și se desfășoară pe două module: modului I – se adresează sportivilor de nivel național și internațional, juniori și seniori, antrenorilor și personalului medical, iar modulul II – se adresează personalului direcțiilor județene pentru sport, managerilor cluburilor sportive și directorilor școlilor și liceelor cu profil sportiv. Acțiunile din această campanie sunt organizate la propunerea ANAD, dar și la solicitarea structurilor sportive. Tot în cadrul acestei campanii, ANAD participă la cursuri de formare și perfecționare a antrenorilor organizate de federațiile sportive naționale.

Comitetul Național Paralimpic, România, a susținut campaniile ANAD, prin o buna colaborare atat cu specialiștii ANAD, cât și cu sportivii și antrenorii, organizând întalniri anuale, pentru o mai buna informare a tuturor celor implicați în sportul paralimpic.

Ne dorim ca această colaborare să continue, pentru un sport curat, fară dopaj!

! Programele care privesc prevenirea dopajului în sport se axeză pe valori conforme cu spiritul sportiv. Practicat corect, sportul ajută la menținerea și îmbunătățirea stării de sănătate, poate cea mai importantă dintre valorile ce caracterizează un sportiv de performanță.

Scutirea de uz terapeutic (SUT) este obligatorie pentru toți sportivii incluși în lotul de testare, cei care participă la competiții naționale și internaționale, și care au probleme de sănătate care să necesite utilizarea anumitor medicamente ce pot conţine substanţe incluse pe Lista Interzisă.

Formularul SUT trebuie completat şi semnat de sportiv şi de medicul care a recomandat tratamentul. Puteți obţine acest formular de la sediul ANAD, personal, prin fax sau de pe site-ul: http://anad.gov.ro/web/formular-scutire-pentru-uz-terapeutic/.

Se poate solicita SUT în orice moment, dar dacă urmează să participați la o competiţie, trebuie să solicitați SUT cu cel puţin 30 de zile înainte de începerea acesteia.Pentru mai multe detalii, puteți contacta:

AGENŢIA NAŢIONALĂ ANTI-DOPING


Adresa: B-dul Basarabia nr. 37-39, Sector 2, Bucureşti, Cod Poştal: 022103

Adresa paginii de internet: anad.gov.ro

Platforma de educaţie anti-doping: anad.ro

Practicile care nu se aliniază cu etica sportivă din acest punct de vedere, sunt  sancționate în consecință.