Jocurile Paralimpice de iarnă 2022 din China se desfășură în perioada 4 – 13 martie 2022, iar ceremonia de deschidere al acestui granduos eveniment sportiv, s-a desfășurat în incinta Stadionului Olimpic din Beijing, denumit specific după forma pe care acesta o are ca fiind ”Cuib de pasăre”

Ca și oficiali de seamă din partea organizatorilor au fost prezenți, Andrew Pearson Președintele Comitetului Internațional Paralimpic și E.S. preşedintele Chinei, Xi Jinping care, la finalul ceremoniei de deschidere, desfăşurată pe Stadionul Olimpic din Beijing, a declarat deschise Jocurile Paralimpice de Iarnă Beijing China 2022. Flacăra olimpică a fost aprinsă de Li Duan, cvadruplu campion paralimpic la atletism.

România este reprezentată de Laura Văleanu, la para schi alpin, prezentă pentru a treia oară la o ediţie a Jocurilor Paralimpice (Vancouver 2010 şi Soci 2014), şi Mihăiţă Papară, la para snowboard, prezent pentru a doua oară, după ediţia de la Pyeongchang 2018.

Delegația României la schi alpin formată din Laura Văleanu (sportiv), Radu Florian (antrenor) și Hermann Habersatter (tehnician de schiuri), este cazată în satul paralimpic National Alpine Skiing Centre in Yanqing Village, iar Mihăiță Papară (sportiv), Cristian Piciorea (antrenor), Dan Marcu (antrenor) și Marcel Profirescu (fizioterapeut), împreună cu Ciprian Anton (șef de delegație), sunt cazați în Satul Paralimpic Zhangjiakou.

Timp de 10 zile, vor participa 46 Comitete Paralimpice Naționale în competiție pentru 78 de medalii la cele 6 sporturi, însumând aproximativ 564 sportivi.

Disciplinele sportive la care se vor disputa probele acestei ediţii sunt: curling în scaun cu rotile, para hochei pe gheaţă, para schi alpin, para snowboard şi para nordic (para biatlon şi para schi fond). Dintre acestea, 39 sunt în probele masculine, 35 în probele feminine şi patru în probele mixte.

În perioada 27 februarie – 5 martie, sportivii români împreună cu staff-ul delegat, au participat la mai multe sesiuni de antrenament, au utilizat echipamentul de concurs și s-au acomodat cu diferențele de fus orar, alimentație și condiții meteo imprevizibile. Această ediție a Jocurilor Paralimpice de iarnă din China se va desfășura pe zăpadă artificială 100%.

Mihăiță Papară va participa în data de 6 martie 2022 la calificările pentru proba de Cross Snowboard, iar Laura Văleanu la categoria Alpin Ski Super-G. (revenim cu rezultate)

Mulțumim în mod deosebit pentru susținere Ministerului Sportului, Comitetului Olimpic și Sportiv Român, sponsorilor și colaboratorilor noștri JYSK România, DHL România, Constantina Diță, pentru implicarea toatală doamnei Sally Wood Lamont președintele Comitetului Național Român, colegilor CNP, staff-ului român prezent la Beijing și tuturor susținătorilor noștri!

Deasemenea, aici în China, delegația României se bucură și este onorată pentru atenția pe care o acordă echipei nostre, E.S Basil Vasilică Constantinescu în calitate de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Populară Chineză.

Mulțumiri voluntarelor Point, Yoky, și Ynjia :))

PS YouTube video #TeamRomania at 30 min and 50 seconds :))