Anul 2020 a fost provocator și pentru sportivi. După reîntoarcerea lor pe terenurile de sport, în bazine și în arene, am vrut să îi vedem în  acțiune. Colega noastră Irina Melente, Social Media and Digital Coordinator, a participat la antrenamentul înotătorului paralimpic Arian Notrețu.

Arian se pregătește de start, la Campionatele Naționale de Înot.

E soare și cald la Bazinul Lia Manoliu din București. E început de octombrie, dar vremea e caldă. La capetele bazinului stau arbitrii îmbrăcați complet în alb, fiecare cu un cronometru în mână. În tribune sunt doar câțiva oameni, antrenori și sportivi care participă la Campionatul Național de Natație, Seniori, Tineret și Juniori.

Este prima competiție de natație care are loc anul acesta, deși din 2020 mai sunt doar trei luni. Și, așa cum este cazul tuturor sporturilor, este o competiție la care publicul nu are acces. Nu se mai aud urale și aplauze din public, doar o voce în microfon care anunță probele, concurenții și timpii. Încurajările s-au transformat în comentarii pe Facebook la clipul video al transmisiei live de pe pagina Federației Române de Natație și Pentatlon Modern.

“Respect, culoarul 5!” spune cineva într-un comentariu. Pe culoarul 5, în prima serie a probei de 1500 m liber masculin, cea mai lungă probă dintr-o competiție de natație, este Arian Notrețu, singurul sportiv paralimpic care participă în acest campionat.

SPERANȚE PENTRU TOKYO

Arian are 15 ani și a început să practice înotul la 10 ani, după ce, în urma unui accident la ora de sport, i-a fost amputat piciorul stâng. Acum are șanse să se califice la Jocurile Paralimpice de la Tokyo. Se antrenează zilnic pentru a atinge timpii necesari pentru calificare. Înoată, aleargă și merge cu bicicleta.

“Timpii mei sunt apropiați de timpii de calificare și, luând în considerare vârsta mea, pot să obțin un wild card – un bilet de intrare la Jocurile Paralimpice. Pentru că Jocurile Paralimpice au fost amânate pentru anul viitor, am mai mult timp de antrenament. Pe de altă parte, nu mai există competiții, ceea ce este un dezavantaj”, povestește Arian Notrețu.

Cu sprijinul JYSK România, Arian Notrețu are acum o proteză performantă,
cu care se poate antrena ​​​​pe bicicletă și poate alerga.

Pentru Arian, anul 2020 a însemnat o pauză de două luni de la antrenamente, în perioada stării de urgență, când bazinele au fost închise, și doar două competiții, Campionatul Național de Natație și un concurs de triatlon, ambele pentru sportivi care nu au dizabilități.  

„Au fost Campionatele Naționale pentru sportivi obișnuiți, dar am obținut aprobare să particip. Pentru mine a fost bine, mă mai bagă în priză pentru competițiile care vor urma. Am participat și la competiții de triatlon, mai ales pentru condiția mea fizică și pentru a vedea unde mă poziționez în clasament”, explică Arian, care are cei mai buni timpi la probele de liber și de spate.

SĂ LUPȚI PENTRU VISUL TĂU

La unul dintre antrenamentele lui Arian a participat și Irina Melente, Social Media and Digital Coordinator la JYSK, care și-a dorit să îl cunoască pe sportiv.

“Știam că Arian este unui dintre eroii campaniei #Nicioscuza, am citit despre efortul fizic impresionant pe care îl depune la vârsta lui și mi-am dorit să îl cunosc personal, acolo unde se antrenează zilnic pentru Jocurile Paralimpice de la Tokyo din 2021. Ne-am întâlnit la stadionul Lia Manoliu, unde Arian tocmai își încheiase antrenamentul de înot, așa ca l-am însoțit la antrenamentul de bicicletă, pentru că am vrut să aflu ce îl motivează să se antreneze aproape zilnic, cum arată o săptămână din viața lui și ce pot să învăț din asta. Am cunoscut un baiat de 15 ani care se folosește de o proteză la piciorul stâng ca să facă ce își dorește cel mai mult în viață – sport de performanță, care găsește zilnic putere să rămână motivat și să lupte ca să câștige”, povestește Irina Melente.

Încă din primele momente ale întâlnirii, Irina și-a dat seama că Arian este foarte pasionat de sport. I s-a părut calm, echilibrat, încrezător și zâmbitor. Asemenea unui adult, care știe clar ce obiective are, ce îl provoacă, când vrea să fie ambițios și să își depășească limitele și unde vrea să ajungă.

“Întâlnirea cu Arian mi-a amintit că nu există nicio scuză să nu lupți pentru visul tău, să nu faci performanță dacă asta îți dorești, să nu faci mișcare ca să ai grijă de corpul tău, să nu contribui la dărâmarea barierelor de care se lovesc persoanele cu dizabilității în societatea noastră și, în general, să rămâi pasiv la nedreptățile sociale.”, continuă Irina.

Ea crede și că sportivii paralimpici merită toată atenția noastră, sunt exemple de învingători și merită toată susținerea publicului.

“Cu cât le vom acorda mai multă vizibilitate sportivilor paralimpici, cu atât vom contribui mai mult la susținerea unei lumi mai echitabile, fără bariere și fără limite pentru persoanele cu dizabilități, în care fiecare poate face tot ce îți dorește, fie că este vorba despre un sport de performanță, o călătorie sau un hobby”, încheie Irina.

https://gojysk.com/ro/news/cunoaste-ti-campionii-irina-il-intalneste-pe-arian