• Aur pentru Cosmin Candoi, argint pentru Răzvan Nedu și bronz pentru Valentin Moise și Alex Benchea

4 sportivi au reprezentat România în aceste zile la Cupa Mondială de Paraclimbing din Salt Lake City, SUA.

Răzvan Nedu, Cosmin Candoi, Alexandru Benchea și Valentin Moise, alături de Claudiu Miu – antrenor coordonator, Delia Liscan – antrenor și Constantin Voicescu – kinetoterapeut si instructor sportiv au participat în perioada 24-25 mai la Salt Lake City, la prima Cupă Mondială de Paraclimbing din acest an.

Cei 4 sportivi au concurat la categoria visually impaired a sportivilor cu deficienţe de vedere, unde clasificarea se face pe 3 categorii: sportivii B1 au o acuitate de sub 1% sau zero, sportivii B2 au o acuitate vizuală de până la 2/60 și / sau un câmp vizual mai mic de 5%, iar sportivii din categoria B3 au între 2/60 și 6/60 acuitatea vizuală și un câmp vizual între 5% și 20%.

Claudiu Miu, antrenor și fondatorul Asociației Climb Again : « În ultimii ani, escalada a adus României mai multe medalii la Cupele Mondiale și la Campionatele Mondiale, ceea ce confirmă valoarea și creșterea constantă a Lotului Național. Sunt mândru că ne întoarcem cu 4 din 4, iar faptul că toți sportivii care au participat anul acesta în SUA s-au situat pe podium arată cât de bine am evoluat.  Vom continua să atragem cât mai mulți copii cu dizabilități către escaladă, pentru că este un sport extraordinar și iată că, Lotul României o dovedește din nou. »

Cosmin Candoi a câștigat aurul la categoria B3. El a adus României primul  titlu de Campion Mondial în anul 2019. “M-am simțit grozav pe peretele din Salt Lake City și mă bucur că am reușit cu toții să fim în finale și mai ales, să ne întoarcem victorioși. Vom avea un an bun, sunt sigur.”

Răzvan Nedu s-a situat pe locul 2 la categoria B1, cu medalia de argint. Răzvan Nedu este căpitanul Lotului Național de Paraclimbing și deține titlul de vice campion Mondial: ““Mă întorc cu argint de la această Cupă Mondială, dar sunt si mai fericit că doi dintre colegii mei au obtinut primele lor medalii la acest concurs.” a declarat Răzvan după concurs.

Alex Benchea a câștigat bronzul la categoria B1: “Pentru mine această medalie arată nu doar evoluția mea și munca din ultimii ani, dar și faptul că dincolo de pasiunea mea de a urca pe munții din întreaga lume, practicarea acestui sport mă face să fiu mai bun, din toate punctele de vedere.”

Valentin Moise, cu bronz la categoria B2 a declarat: “Este prima mea medalie la un concurs de paraclimbing și sunt foarte fericit. Am evoluat mult în 2 ani și mă motivează enorm faptul că mă întorc acasă cu un loc pe podium.”

Climb Again a dezvoltat primul centru de terapie prin escaladă din Europa la București și coordonează Lotul Național de Paraclimbing al României.

Partenerii Lotului Național de Paraclimbing sunt: Fundația Superbet, Decathlon România, Viva Credit, Zuzu, Groupama Asigurări, Kaufland, Loteria Română, Federația Română de Alpinism și Escaladă, Comitetul Național Paralimpic, BRD.

Asociația Climb Again este o organizație non-guvernamentală afiliată la Federația Română de Alpinism și Escaladă (FRAE), fondată și condusă de Claudiu Miu, fost campion balcanic de escaladă. Climb Again este coordonatoarea Lotului României de Paraclimbing. Din 2014, Climb Again organizează sesiuni gratuite de terapie prin escaladă, sprijin psiho-emotional și kinetoterapeutic pentru copii și tineri cu dizabilități: deficiență de vedere, de auz, tulburări neuromotorii, deficiențe asociate.

World Cup Paraclimbing, Salt Lake City, USA 23-26 May 2022

Gold medal for Cosmin Candoi, Class B3, silver for Răzvan Nedu, Class B1 and bronze for Valentin Moise Class B2 and Alex Benchea Class B1

Four athletes represented Romania at this World Cup in Salt Lake: Răzvan Nedu, Cosmin Candoi, Alexandru Benchea and Valentin Moise, together with their trainers, Claudiu Miu Delia Liscan and Constantin Voicescu – physiotherapist.

Claudiu Miu, Principal trainer and Founder of Climb Again Association said” In the last years para-climbing has continued to win more medals at the World Cups and World Championships which confirms their steady growth and worthiness as a national team. We are really proud to return with four medals from four athletes but it is true to say that every athlete who reached the podium this year in the USA has evolved very well. We hope to continue to attract as many young people with disabilities to para-climbing, because it is an extraordinary sport”.