Sportivii români cu dizabilităţi, medaliaţi la Campionatul Mondial de Escaladă din Elveția

● Cosmin Candoi, Campion Mondial la categoria B3, şi-a apărat titlul cucerit în 2019, la Campionatul Mondial din Briancon, Franța

● Răzvan Nedu, locul trei la categoria B1

Lotul Naţional de Paraclimbing – format din 6 sportivi cățărători cu diverse tipuri de deficienţe – de vedere, motorii şi neuromotorii, au cucerit două medalii la Campionatul Mondial de Escaladă din Elveţia. Asociația Climb Again este fondatorul și coordonatorul echipei de paraclimbing a României, iar ţara noastră este prezentă pentru a cincea oară consecutiv la această competiție internațională.

La Campionatul Mondial de Escaladă din Berna, Elveția, sportivii au fost clasificați în funcție de nivelul de afectare fizică, după cum urmează:

● Sportivii B1 (complet nevăzători) reprezentați de Răzvan Nedu, Adriana Tofan şi Alex

Benchea

● Sportivii din categoria B3 (câmp vizual între 5% și 20%) reprezentanți de Cosmin Candoi și Daniel Andrei.

● Liviu Matei a concurat la categoria RP3, categorie dedicată celor cu deficiențe motorii

Clasamentul sportivilor români la Campionatul Mondial din Berna, Elveția:

Cosmin Candoi – Locul întâi, Categoria B3

Daniel Andrei – Locul patru Categoria B3

Răzvan Nedu – Locul trei, Categoria B1

Alex Benche – Locul șase, Categoria B1

Adriana Tofan – Locul zece, Categoria B1

Liviu Matei – Locul șase – categoria RP3

Cosmin Candoi a obținut pentru România cea de-a 4-a medalie de aur a sezonului

competițional 2023 la categoria B3 a deficienților de vedere.

Sunt bucuros că aduc acasă un nou titlu mondial pentru că doar aşa pot demonstra, încă o dată, că este posibil să fii cu adevărat cel mai bun, indiferent de condiţiile fizice, materiale sau de orice altă natură. Scopul meu este să fiu cel mai bun, indiferent dacă pun trasee noi de căţărat la centrele de escaladă pentru copiii cu deficiențe din ţară sau dacă particip la competiţii internaţionale şi îmi reprezint ţara. Aşa suntem toţi cei din Lot. Am înţeles că trebuie să ne depăşim condiţiile de persoane cu dizabilităţi asistate şi să facem trecerea către persoane cu dizabilităţi total independente, capabile nu doar să îşi pregătească micul dejun, ci să cucerească medalii de aur la escaladă sau vârfuri montane, la alpinism”, a declarat Cosmin Candoi, medaliat cu aur la Campionatul Mondial ediţia 2023.

La categoria B1, Răzvan Nedu, căpitanul Lotului Național de Paraclimbing, a obținut medalia de bronz.

Încheiem cea mai mare competiţie a anului cu două medalii. Cosmin a reușit să își păstreze titlul de cel mai bun cățărător, la categoria lui, iar eu am reușit să mă menţin pe podium şi să îmi asigur medalia de bronz. Mă bucură şi performanţa lui Daniel, care s-a clasat pe locul 4, la categoria B3. Avem şi colegii noi care au participat la primul lor Campionat Mondial şi care au avut ocazia să simtă emoţiile şi presiunea unei competiţii mari. Mă bucur că suntem o echipă unită, chiar dacă vorbim de un sport individual, că ne-am entuziasmat pentru fiecare reuşită şi că ne întoarcem acasă după ce imnul României a fost cântat din nou, pentru sportivii căţărători cu deficiențe”, a declarat Răzvan Nedu, Căpitanul Lotului Naţional de Paraclimbing.

Sportivii au fost însoțiți la Berna de echipa Climb Again formată din Claudiu Miu – antrenor coordonator, Delia Liscan – antrenor și Andreea Șoavă – instructor.

Lotul de Paraclimbing al României este sprijinit în acest an de Viva Credit, Comitetul Național Paralimpic, Zuzu, Groupama Asigurări, BRD, ALD Automotive, Kaufland România și Federaţia Română de Alpinism şi Escaladă.

Asociația Climb Again, fondator și coordonator al echipei de paraclimbing a României, este o organizație neon-guvernamentală afiliată la Federația Română de Alpinism și Escaladă (FRAE), fondată și condusă de Claudiu Miu, fost campion balcanic de escaladă. Încă din 2014, Climb Again organizează sesiuni gratuite de terapie prin escaladă, kinetoterapie și consiliere psihologică pentru copii și tineri cu dizabilități: deficiență de vedere, de auz, tulburare de spectru autist, tulburări neuromotorii, deficiențe asociate.

Bern (SUI), 10 August 2023: competes in the Paraclimbing final during the IFSC World Championships in Bern (SUI). © Jan Virt/IFSC. This photo is for editorial use only. For any additional use please contact communications@ifsc-climbing.org.
Bern (SUI), 10 August 2023: competes in the Paraclimbing final during the IFSC World Championships in Bern (SUI). © Jan Virt/IFSC. This photo is for editorial use only. For any additional use please contact communications@ifsc-climbing.org.

Credit Foto:

Stefi Koller – @0whereismymind0

Lena Drapella  IFSC