DONEAZĂ DEVINO SPORTIV

Paraclimbing

Descriere

Ce este Escalada

Escalada este sportul care presupune cățărarea pe un perete de stâncă sau pe un panou artificial, folosind propriile forțe. Obiectivul este unul singur – să ajungi în vârf sau să termini un traseu predefinit fără să cazi. Poate fi practicată de orice persoană, indiferent de vârstă, abilități fizice sau psihice.

În ciuda preconcepțiilor, escalada nu este un sport extrem. Atâta timp cât cel care se cațără și partenerul care îl asigură respectă toate măsurile de siguranță, riscul este zero. Escalada este un sport care poate fi practicat inclusiv de către copiii cu nevoi speciale, cu efect terapeutic.

În 2015 a luat naștere prima echipă de paraclimbing a României, formată din 12 sportivi cu deficiențe de vedere, auz și tulburări neuromotorii, antrenați de Climb Again. Aceștia participă constant la concursuri locale, naționale și internaționale, inspirând alți copii și tineri să se dezvolte prin escaladă.

Prin eforturile Clubului Sportiv Climb Again, disciplina paraclimbing (escalada sportivă practicată de persoane cu dizabilități) a fost recunoscută oficial de Federația Română de Alpinism și Escaladă (FRAE). Indiferent de vârstă, fiecare vine cu o poveste proprie de depășire a imposibilului – ei nu se lasă definiți de dizabilitatea pe care o au, ci de pregătirea lor ca sportivi de performanță, pasionați și competitivi.

Credem că este important pentru sportivii cu deficiențe de vedere să cunoască cât mai des atmosfera competițională și să facă schimb de experiență cu sportivi din alte țări — atât pentru o mai bună înțelegere a esenței sportului, cât și pentru amplificarea motivației și dezvoltarea abilităților de viață.

Sportivi