DONEAZĂ DEVINO SPORTIV

Ziua Sportului Paralimpic

19 – 20 IULIE 2021 ZIUA SPORTULUI PARALIMPIC LA BAIA MARE

Luni și marți, echipa disABLE2ACT a găzduit un atelier de tenis de masă pentru persoanele cu dizabilități din Baia Mare. Pentru acest eveniment ne-am bucurat să-i avem ca antrenori profesioniști pe Anca Chereches și Tabita Vulturar de la Club Sportiv Lamont din Cluj. Anca este fost jucător profesionist de tenis de masă și antrenor de tenis de masă pentru persoanele cu dizabilități de mai bine de 15 ani, iar Tabita este un atlet profesionist de atletism și tenis de masă și va participa la Paralimpiadele din Tokyo pentru România.

Scopul acestui eveniment a fost de a oferi participanților o experiență pentru prima dată pentru a-i încuraja să facă sport și a-i motiva să rămână activi în viața lor de zi cu zi. În aceste două zile am întâmpinat în jur de 35 de participanți din Asociatia Esperando, Centrul Luchian-Centrul de Zi Pentru Copii și Tineri și Asociatia ASSOC.

După o scurtă încălzire, antrenorii au explicat mișcarea de bază și regulile. Apoi, participanții au fost grupați în jurul meselor și au practicat împreună noile abilități învățate. Antrenorii au oferit feedback individual fiecăruia dintre participanți. La final am jucat împreună câteva meciuri și jocuri de grup. După activitate, participanții au plecat cu noi abilități, o experiență amuzantă și un nou tricou sponsorizat de Comitetul National Paralimpic, Romania.

Mulțumiri Mr Biliard pentru locație, Clubului Sportiv Lamont și în special antrenorilor, asociațiilor pentru colaborare și participanților pentru aderarea la activitatea noastră.

Activitatea face parte din proiectul ”(dis)Able2Act”, finanțat de Comisia Europeană prin programul Corpul European Solidaritate, acțiunea voluntariat internațional. Proiectul este coordonat de asociația noastră pe o perioadă totală de 22 de luni, în orașul Baia Mare.

 (ENG)                                                                                                                                        

On Monday and Tuesday the disABLE2ACT Team hosted a table tennis workshop for people with disability from Baia Mare. For this event we were glad to have Anca Chereceș and Tabita Vulturar from Club Sportiv Lamont in Cluj as professional coaches with us. Anca is a former professional table tennis player and table tennis coach for disabled people for more than 15 years and Tabita is a professional athletics and table tennis athlete and will take part in the Paralympics in Tokyo for Romania.

The goal of this event was to give the participants a first time experience to encourage them to do sports and motivate them to stay active in their daily life. In these two days we welcomed around 35 participants from Esperando Association, Luchian Centre and ASSOC Association. The workshop was two hours each day.

After a short warm-up, the coaches explained the basic movement and rules. Then the participants were grouped around the tables and practiced the new learned skills together. The coaches gave individual feedback to each of the participants. In the end we played some matches and group games together. After the activity the participants left with new skills, a funny experience and a new T-Shirt sponsored by the Paralympic Committee of Romania.

Thank you Mr. Billard for the location, to Club Sportiv Lamont and especially to the coaches, the associations for the collaboration and the participants for joining our activity. The activity is part of the “(dis) Able2Act” project, funded by the European Commission through the European Solidarity Corps program, the international volunteer action. The project is coordinated by our association for a total period of 22 months, in the city of Baia Mare.

7 FEBRUARIE 2020 ZIUA SPORTULUI PARALIMPIC la Liceul Francez Anna de Noailles

Comitetul Paralimpic Român a organizat la Liceului Francez Anna de Noailles din București, Ziua Sportului Paralimpic chiar în incinta sălii de sport a liceului. Anton Ciprian, Vice Presedinte Comiteului Național Paralimpic din România împreună cu Florin Milciu, Secretar-General cu sportivi Nicolae Alyn, Crăciun Alexandru Flavian, Boroleanu Robert, Coporan Florian, Mitu Marian, Florescu George, Vartosu Liviu și cu multi elevii din cadrul Liceului Francez Anna de Noailles, au practicat împreună tenis de masă, tenis de câmp în fotoliu rulant, baschet în scaun rulant și fotbal pentru nevăzători.

Proiectul Comitetului Paralimpic Român propus pentru acest an, anul în care vor avea loc Jocurile Paralimpici din Tokyo, are ca scop organizarea de evenimente sportive paralimpice în diferite orașe din țară, recrutarea de noi sportivi paralimpici și promovarea sportului adaptat.

Mulțumim pentru colaborare domnului profesor Tiberiu Agoston și elevilor participanți!

4 IUNIE la Ediția 2019 ZIUA SPORTULUI PARALIMPIC la DHL Carpathian Marathon

Sportivii paralimpici români au luat și ei startul în concurs în proba de Ștafetă, iar în plus față de alți ani, atleții de la tandem, semi-văzători și nevăzători, au participat la eveniment pe bicicletă. Ziua Sportului Paralimpic s-a desfășurat în paralel cu evenimentul și a cuprins cinci activități sportive. Numeroși copii și adulți au venit să îi cunoască pe sportivii paralimpici și au putut practica sporturi ca tenis de masă, tenis, tir cu arcul, goalball, paracicling și atletism adaptat.

Ediţia, pe scurt:

>1.500 participanţi înscrişi;

>Peste 2.000 de alergători şi suporteri prezenţi;

>155 de echipe înscrise în cursele de Ştafetă;

>Toate fondurile strânse din taxe de participare şi donaţii, în valoare de aproximativ 20.000 de euro au fost direcţionate către Comitetul Naţional Paralimpic.

16 IUNIE la Ediția 2018 ZIUA SPORTULUI PARALIMPIC la DHL Carpathian Marathon

Și pentru că puterea exemplului este esențială, sportivii paralimpici au concurat pe data de 16 iunie la Ediția 2018 a DHL Carpathian Marathon la proba de ștafetă. În paralel cu atleții valizi, Abel Ciorap, Florin Crăciun și Mihai Vitan sunt cei trei sportivi CNP care au demonstrat ce înseamnă să crezi, să lupți și să dorești să îți îndeplinești un vis măreț, prin muncă, determinare și o ambiție uimitoare!

În plus, pentru a-i cunoaște îndeaproape pe acești sportivi extraordinari și pentru a vedea și o serie de demonstrații realizate de ei, toți participanții la DHL Carpathian Marathon 2018 au luat parte la activitățile dedicatei Zilei Sportului Paralimpic, desfășurate în aceeași locație. Tenis în scaun cu rotile, tenis de masă, goalball, tir cu arcul și atletism, acestea sunt cele 5 discipline pentru care 18 sportivi paralimpici au oferit demonstrații, pe parcursul a câte 20 de minute.

Cei prezenți au reușit să urmărească aceste activități, interacționa cu sportivii paralimpici și participa la activitățile desfășurate de aceștia. Scopul a fost acela de a conștientiza că sportivii paralimpici sunt capabili de performanțe extraordinare, la fel ca oricare dintre cei pasionați de mișcare.

12 NOIEMBRIE 2016, ZIUA SPORTULUI PARALIMPIC COSR-IZVORANI

Comitetul Național Paralimpic sub Înaltul Patronaj al Casei Regale a României, a organizeazat la Complexul Olimpic „ Sydney 2000” – Izvorani, în perioada 12 noiembrie între orele 11:00 – 14:00,  Ziua Sportului Paralimpic, eveniment care s-a adresat in exclusivitate persoanelor cu dizabilitați fizice. La acest eveniment a participat și Alteța Sa Regală Principele Radu al României.

Obiectivul acestui eveniment a fost acela de a atrage cat mai mulți  sportivi tineri și de ai încuraja pe aceștia în a practica un sport paralimpic, oferindu-le în același timp, șansa de a învăța și de a atinge performanța în sport. S-au organizat ateliere de lucru in paralel pe trei discipline sportive pentru aceași zi, respectiv tir cu arcul, tenis de câmp și tenis de masă.

Tir cu arcul – un sport adevărat, în care la bază stau: spiritul de competiție și de pasiune, dorința de a excela, unde mintea se contopește cu spiritul. Tirul este un sport care dezvoltă capacitatea de concentrare, îmbunătățește echilibrul mental și coordonarea.

Antrenor: Doru Danilet, Clubul Sportiv Aktiv  și Ghiorghi Filip campion național și internațional la mai multe gategorii de joc – paralimpic și valid.

La această probă demonstrativă dar și de inițiere, au participat un număr de 18 persoane cu diferite tipuri de dizabilitate!

Tenisul – este un sport care se impune prin frumusețea și spectaculozitatea sa. Mișcările sportivilor au grație și ritm, sunt armonioase și precise în ciuda marelui efort la care sunt supuși. Presupune perspicacitate, curaj, îndemânare, reflex, viteză, forță.

Antrenor instructor: Ciprian Anton, CS Show Time Sfântu Gheorghe. La această probă demonstrativă dar și de inițiere, au participat un număr de 7 sportivi.

Tenisul de masă – este un joc sportiv practicat la toate vârstele și pe toate meridianele, ușor și accesibil, care presupune o mare viteză de reacție și de execuție, rezistență psihică și o bună pregătire fizică a celor care vor să se perfecționeze.

Antrenor: Florin Milciu, Asociatia OK Club Bucuresti. La această probă demonstrativă, dar și de inițiere, au participat un număr de 12 sportivi.

Sportul este cea mai bună modalitate de a dovedi că persoanele cu dizabilități sunt capabile să realizeze aceleași lucruri ca persoanele valide, dar într-o altă manieră, de multe ori mult mai interesantă prin caracterul ei inedit.

Scopul organizării evenimentului demonstrativ din data de 12 noiembrie de la Complexul Sportiv Sidney2000-Izvorani, a fost acela de a face cunoscute aceste ramuri sportive paralimpice și de a atrage către aceste activități cât mai multe persoane cu handicap. Intenționăm ca o dată la trei luni, să repetăm această experiență prin organizarea mai multor evenimente demonstrative in mai multe oreșe mari din țară și să ne facem cunoscute rezultatele sportive obținute atât pe plan național dar și internațional, totodată să mărim numărul sportivilor paralimpici la noi în țară prin înființarea de noi cluburi și asociații sportive de profil.