DONEAZĂ DEVINO SPORTIV

Ziua Sportului Paralimpic

3 decembrie 2024, Ziua Sportului Paralimpic la Liceul Francez Anna de Noailles din București

În data de 5 Decembrie 2024, Comitetul Național Paralimpic s-a aflat pentru a cincea oară consecutiv la Liceul Francez Anna de Noailles din București, pentru a sărbători alături de copiii de gimnaziu și de liceu, Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilitate, dar și Ziua Sportului Paralimpic în România.

Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, sărbătorită în fiecare an pe data de 3 decembrie, este o ocazie importantă pentru a promova incluziunea, conștientizarea și respectul pentru drepturile persoanelor cu dizabilități. La Liceul Francez Anna de Noailles din București, astfel de evenimente sunt adesea marcate prin activități speciale, alături de membrii Comitetului Național Paralimpic și care implică elevii de toate vârstele, profesorii și comunitatea școlară.

Programul oferit elevilor de către Ciprian Anton, vicepreședintele CNP, a început prin prezentarea în incinta sălii de spectacole a liceului, a unor filmări motivaționale, momente urmate de speach motivațional care a făcut referire la conștientizarea noțiunii de dizabilitate.

Elevii și profesorii prezenți la eveniment, au interacționat activ adresând mai multe întrebări pe baza a ceea ce au vizionat și simțit în urma prezentării video și foto.

Un moment la fel de minunat a fost acela când elevii Liceului Francez au organizat în incinta sălii de sport, o activitate de tip circuit aplicativ pentru a simți mai bine, provocările cu care se confruntă persoanele nevăzătoare. Aceștia, au experimentat activități ca: navigarea fără vedere, obstacole simulate, recunoaștere tactilă și orientare prin sunet cu ajutorul unui alt coleg monitor/ghid care dirija activitatea, vocal.

La finalul programului inițiat de către Liceul Francez Anna de Noailles din București în colaborare cu Comitetul Național Paralimpic, am avut deosebita surpriză să îl avem alături de noi pe Alexandru Bologa, multiplul campion Internațional, mondial și medaliat cu aur la para judo în cadrul Jocurilor Paralimpice de vară, Paris 2024.

Alexandru Bologa împreună cu partenerul său judoka Costin Nicolescu, au prezentat copiilor medalia de aur câștigată la JP de la Paris 2024, au susținut un speach motivațional și au demonstrat audienței, mai multe procedee de judo, invitând pe saltea copii dornici să experimenteze din judo tehnici de proiectare, căderi și fixări.

Pe tot parcursul evenimentului educativ, am observat din partea copiilor, o deschidere extraordinar de realistă și pozitivă, aceștia demonstrând pe tot parcursul programului, un exemplu excelent de educație prin experiență, fapt pentru care, elevii au conștientizat mult mai bine noțiunea de dizabilitate.

Comitetul Național Paralimpic, dorește să mulțumească pentru invitație și pentru oportunitatea de a contribui împreună cu conducerea Liceului Francez Anna de Noailles din București, la educarea cât mai eficientă a elevilor spre a înțelege mult mai bine ideea de dizabiliatate în societatea din care facem parte cu toții.

Mulțumim în mod special pentru implicare, domnului profesor Tiberiu Agoston, tuturor celor care sunt implicați în acest minunat proiect și care fac parte din consiliul profesoral al Liceului Francez Anna de Noailles din București!

JYSK România susține sportivii paralimpici din anul 2017, când a devenit sponsor principal al Comitetului Național Paralimpic Român. Pe plan internațional, JYSK susține sportivii paralimpici din anul 1989.

6 iunie 2023 Ziua Sportului Paralimpic la Liceul Francez Anna de Noailles din București

În cadrul Zilelor Sportului Paralimpic, eveniment sportiv ce s-a desfășurat pentru a patra oară consecutiv (2020-2024) în incinta sălii de sport a Liceului Francez Anna de Noailles din București, Comitetul Național Paralimpic a demonstrat sporturi adaptate ca tenis, tenis de masă, badminton și escaladă.

În paralel cu aceste activități sportive adaptate, un număr de aproximativ o sută de copii din sistemul de învățământ gimnazial și de liceu, au parcurs un traseu aplicativ cu obstacole. Menționez faptul că acești copii cu vârste cuprinse între 7 și 16 ani au fost legați la ochi astfel încât vederea să le fie obturată total și în aceste condiții punându-se în situația unui nevăzător, au fost nevoiți să parcurgă traseul aplicativ fiind ghidați vocal de un alt partener de grupă.

Prin organizarea acestui eveniment sportiv demonstrativ în liceele din România,  Comitetul Național Paralimpic își propune să promoveze sportul adaptat în rândul persoanelor cu diferite tipuri de dizabilitate, dar și să aducă la cunoștința cadrelor didactice și al elevilor, detalii despre întreg acest proces de integrare/reintegrare în societate prin sport al persoanelor cu dizabilitate.

Incluziunea copiilor de orice vârstă prin sport, este un subiect esențial pentru viitorul acestora, în contextul educării corecte a comportamentului și modului de gândire visa-vis de persoane care suferă de anumite afecțiuni fizice sau psihice.

CNP, mai crede că prin aceste evenimente demonstrative, copiii de orice vârstă, pot dezvolta abilități sociale prin participarea la sporturi de echipă unde vor învăța să coopereze, să comunice eficient și să înțeleagă mai bine importanța muncii în echipă. În acest context și totodată prin organizarea acestor evenimente sportive demonstrative adaptate, copiii vor conștientiza importanța sportului ca mijloc puternic de promovare a egalității de șansă în societatea din care fac parte. Copiii din diferite medii social-profesionale și economice împreună cu sportivii cu dizabilități, pot participa împreună, învățând să respecte și să se aprecieze reciproc și să dezvolte spirit de fair-play. Realizarea acestor evenimente sportive comune, pot crește încrederea în sine atât sportivilor cu dizabilitate cât și copiilor, sentiment de realizare și de apartenență la grup.

Demonstrațiile sportului paralimpic și alte inițiative similare, demonstrează spirit de solidaritate și susținere reciprocă, și că toți copiii, indiferent de abilități, pot participa și excela în activități sportive.

Promovarea unei culturi a incluziunii prin sport a copiilor alături de paralimpici, va avea întotdeauna un efect pozitiv și de durată asupra modului de gândire și acceptare, dezvoltării copiilor și a coeziunii sociale.

Mulțumim pentru invitație și pentru organizare, conducerii Liceului Francez Anna de Noailles din București, domnului profesor Tiberiu Agoston, copiilor care s-au comportat întotdeauna exemplar și colegilor CNP Robert Boroleanu, Alex Mihai și Ciprian Anton!

JYSK România susține sportivii paralimpici din anul 2017, când a devenit sponsor principal al Comitetului Național Paralimpic Român. Pe plan internațional, JYSK susține sportivii paralimpici din anul 1989.

7 iunie 2024 Ziua Sportului Paralimpic la Baza Sportivă Nr. 2 UPT, Timișoara

În data de 7 iunie 2024, Comitetul Național Paralimpic acceptă invitația din partea companiei Atos România în scopul celebrării și organizării împreună al tradiționalului deja eveniment a Zilei Sportului Paralimpic, chiar la Timișoara în inima Banatului, în incinta bazei sportive nr.2 UPT.

Scopul organizări acestui eveniment sportiv a fost acela de a promova incluziunea prin sport, ideea de mișcare și de a cunoaște cât mai multe persoane cu diferite tipuri de dizabilitate din Timișoara, dar și de a crea o conexiune, relație de parteneriat și de prietenie între CNP și noul nostru colaborator Atos România.

Evenimentul a debutat cu o scurtă prezentare a delegației și invitaților Comitetului Național Paralimpic, s-au descris atelierele sportive pe care urma să le parcurgem pe durata programului și Iuliana Polverea reprezentant Atos, a descris cât de important este sportul pentru persoanele valide, în acest context, sportul fiind mai mult decât mișcare, o sursă de fericire, sănătate și conexiune. În schimb, pentru persoanele cu dizabilitate, sportul înseamnă autodepășire, obiective, speranță, determinare, curaj și o nouă perspectivă asupra vieții.

Invitați din partea Comitetului Național Paralimpic, au fost prezenți colegii Climb Again – escaladă București, prietenii de la Asociația Ambasadorii Speranței și mai mulți utilizatori de scaun rulant din Timișoara. Evenimentul s-a desfășurat pe o perioadă de aproximativ patru ore, timp în care, invitații noștri au încercat sporturi ca, para tenis, para tenis de masă, para baschet, para badminton, fotbal pentru nevăzători și escaladă pe traseu artificial.

Mulțumim în mod deosebit Iulianei Polverea, reprezentant Atos România – Atos Global Delivery Center, pentru implicare în organizarea Zilei Sportului Paralimpic eveniment desfășurat în incinta Bazei Sportive Nr.2 UPT, Timișoara, Marius Pârjol (logistica, rampă de acces și ajutor în buna desfășurare a evenimentului) – Ambasadorii Speranței, colegilor escaladă Climb Again București, Club Sportiv Lamont Cluj reprezentat de Ifrosa Petru & Florentina Hrișcu și tuturor participanților CNP! Mulțumim de asemenea, office@printshow.ro Cristian Șchiopu & Show Time Club

6 iunie 2023 Ziua Sportului Paralimpic la Liceul Francez Anna de Noailles din București

În data de 6 iunie 2023, Comitetul Național Paralimpic a acceptat pentru a treia oară invitația domnului profesor Tiberiu Agoston în scopul organizării împreună a Ziua Sportului Paralimpic, eveniment desfășurat în incinta Liceului Francez Anna de Noailles din București.

Pentru a putea crea o atmosferă energizantă, bună dispoziție și joc, sportivii Comitetului Național Paralimpic s-au prezentat cu un program recreativ care include participarea activă a copiilor la patru ateliere astfel: pentru aproximativ 60 de copii din ciclul claselor primare și 20 de copii din cadrul claselor gimnaziale, sportivii CNP au efectuat o scurtă prezentare a sportului adaptat din România, s-au detaliat cele mai bune rezultate sportive obținute de atleții români și într-o formă foarte motivațională și veselă am început să ne desfășurăm prin rotație și pe echipe la cele patru ateliere disponibile.

În interiorul sălii de sport, jucătorul de tenis în fotoliu rulant Anton Ciprian a îndemnat copiii să execute peste fileu, lovitura de bază forehand, utilizând un scaun rulant special destinat jocului de tenis de câmp. Scopul acestui exercițiu a fost acela de a ajuta copiii să conștientizeze prin joc, faptul că poziția în scaunul rulant a persoanelor cu dizabilități este una diferită și de cele mai multe ori, deplasarea necesită efort și coordonare sporită.

La următorul atelier, copiii au jucat tenis de masă alături de o altă echipă de sportivi paralimpici formată din campioni naționali, europeni și mondiali. Amintim prezența lui Gabriela Constantin, Robert Boroleanu, Alyn Iulian Nicolae, Florin Milciu și Notrețu Arian-Cristian (campion mondial la înot).

Surpriza pe care a reușit să o ofere Comitetul Național Paralimpic copiilor din cadrul Liceului Francez Anna de Noailles din București, a fost prezența echipei de cățărători Climb Again din București, înființată și condusă de  Claudiu Miu.

Activitatea de escaladă pe un perete artificial pentru cățărare s-a desfășurat în curtea liceului și a fost atent supravegheată de patru monitori. Copiii au venit la perete în serii de câte trei și succesiv s-au cățărat până în vârful panoului.

Ziua Sportului Paralimpic s-a încheiat la fel de plăcut pentru echipa CNP cât și pentru copiii care au descoperit și au încercat un nou sport adaptat. Pe terenul de sport situat în incinta liceului, copiii au alergat în tandem de câte doi încercând să simuleze o probă de atletism destinată sportivilor cu deficiențe de vedere.  Copiii au alergat câte doi în echipă tandem, iar unul dintre aceștia era cu ochii acoperiți, purtând ochelari speciali prin care nu se putea vedea nimic în exterior. Celălalt copil din echipa de alergare se afla pe post de monitor tandem și alergau împreună până în zona de finiș.

Copiii Liceului Francez Anna de Noailles din București, sunt de fiecare dată foarte receptivi, atenți și desăvârșiți în executarea exercițiilor propuse de sportivii paralimpici. Considerăm că prin participarea activă a copiilor la activitățile sportiv-adaptate, aceștia își descoperă noi abilități, crește încrederea de sine și conștientizează mult mai bine noțiunea de dizabilitate.

Principalul scop al Comitetului Național Paralimpic de a organiza astfel de evenimente sportive în școli sau în alte locuri publice și de a face cât mai vizibilă mișcarea paralimpică, este acea de conștientizare, incluziune și integrare/reintegrare în societate a persoanelor cu dizabilitate prin sport.

18 iunie la Ediția 2022 ZIUA SPORTULUI PARALIMPIC la Cheile Grădiștei DHL Carpathian Marathon

Și pentru că ne întoarcem de fiecare data cu mare plăcere la Cheile Grădiștei, sportivii paralimpici au trăit din plin atmosfera celei de-a 11-a ediții DHL Carpathian Marathon. În paralel cu probele de alergare, s-a desfășurat în Race Village Cheile Grădiștei Fundata 18 iunie 2022 și Ziua Sportului Paralimpic.

 Sportivii Comitetului Național Paralimpic au prezentat activități demonstrative la diverse discipline adaptate, precum tir cu arcul, tenis de câmp , tenis de masă și paraclimbing.  Cățărătorii paralimpici din cadrul clubului Climb Again s-au asigurat că distracția celor mici dar și a celor mari a fost garantată de cățărarea pe panoul artificial de escaladă sub supravegherea instructorilor de la Climb Again, prezenți la eveniment cu ocazia Zilei Sportului Paralimpic.

Din partea echipei sportivilor paralimpici au făcut parte, Anton Ciprian vicepreședintele Comitetului Național Paralimpic care a jucat tenis de câmp în scaun rulant, jucătorii de la tenis de masă Gabriela Constantin, Camelia Ciripan, Maria Stănescu, atleții cu handbike Ifrosa Petru și Florentina Hrișcu, sportivii de la tir cu arcul Bogdan Raicu (Angi însoțitor) și Sabin Soare, cățărătorii Cosmin Cadoi și Georgiana și pentru prima dată în calitate de ambasador paralimpic a fost prezent alături de noi, în cadrul Zilei Sportului Paralimpic, Alexandru Bologa, singurul judokan nevăzător din România, locul 1 mondial la categoria -60 kg și dublu laureat cu bronz la Jocurile Paralimpice (Rio 2016 și Tokyo 2021).

Ca și ambasadori, anul acesta au fost prezenți la DHL Carpathian Marathon o super echipă de ștafetă, formată din Dragos Bucurenci, Radu Valcan și Alex Ciocan! Alături de aceștia, au mai alergat ambasadoarea DHL România Constantina Diță campioană olimpică la maraton, Roxana Bulugioiu Ciuhulescu, Alexandru Corneschi și  Alex Ciocan.

Doamna președinte a Comitetului Național Paralimpic Sally Wood Lamonte, dorește să mulțumească în mod deosebit pentru contribuția adusă sportivilor paralimpici, tuturor participanților la cea de-a 11-a ediții DHL Carpathian Marathon. Mulțumim deasemeni pentru invitație doamnei director DHL Agnieszka Blas Dhl, sponsorului official Kaufland România și tuturor organizatorilor implicași în buna desfășurare a evenimentului sportiv.

Toate fondurile care se vor strânge din taxele de participare și sponsorizări, vor fi direcționate către Comitetul Național Paralimpic, acesta fiind un sprijin care va ajuta sportivii CNP în procesul de calificare pentru Jocurile Paralimpice de vară din Franța-Paris 2024.

14 iunie 2022 ZIUA SPORTULUI PARALIMPIC la Liceul Francez Anna de Noailles

Comitetul Național Paralimpic a acceptat cu plăcere pentru a doua oară invitația domnului profesor Tiberiu Agoston pentru a organizat împreună la Liceului Francez Anna de Noailles din București, Ziua Sportului Paralimpic. Anton Ciprian, Vice Presedinte Comiteului Național Paralimpic din România împreună cu Gabriela Constantin, Camelia Ciripan și Robert Boroleanu, performeri la tenis de masă și cu aproximativ 70 de elevii din cadrul Liceului Francez Anna de Noailles, au practicat împreună tenis de masă, tenis de câmp în fotoliu rulant, baschet în scaun rulant și de pe bancă, dar și fotbal pentru nevăzători, activitate care s-a desfășurat pe terenul de sport outdoor al Liceului Francez Anna de Noailles din București.

D-na Director, Geneviève Drouot a declarant la începutul evenimentului că organizarea Zilei Sportului Paralimpic în incinta liceului francez, aduce un plus de vizibilitate sportului paralimpic din România și în același timp, copiii liceului reușesc să socializeze într-un mod foarte plăcut cu sportivii paralimpici.

Proiectul Comitetului Paralimpic Român propus pentru acest an, are ca scop organizarea de evenimente sportive paralimpice în diferite orașe din țară, recrutarea de noi sportivi paralimpici și promovarea sportului adaptat. Ca și obiectiv pe termen lung, sportivii paralimpici se pregătesc pentru calificarea la Jocurile Paralimpiuce de vară, Paris 2024. Mulțumim pentru colaborare domnului profesor Tiberiu Agoston și elevilor participanți!

Urmatoarea Zi Paralimpica va avea loc in data de 18 iunie, la Cheile Gradistei, in cadrul Maratonului DHL 2022. La acest eveniment sportivii nostri vor invita toti participantii sa-si testeze abilitatile in Para Tir cu arcul, Para Tenis de masa, Tenis de camp in fotoliu rulant si noul nostru sport Escalada (Catarare).

Paralympic Day at the “ Anna de Noailles” French High School 14th June 2022

The National Paralympic Committee, Romania accepted with pleasure the 2nd invitation from Professor Tiberiu Agoston from the “ Anna de Noailles” French High School in Bucharest to organize a Paralympic Day on the 14th June. This is an annual event but because of COVID-19 we had to halt this action until now.

Ciprian Anton, Vice President of NPC Romania and three international Para table tennis players, Gabriela Constantin, Camelia Ciripan and Robert Boroleanu held a training circuit of Table Tennis, Wheelchair Tennis, Wheelchair Basketball and Blind Football outside with 70 pupils over a period of 4 hours. For football, the pupils were blindfolded and played with the special football that has a sound so you can locate where the ball is. The Director of the school, Genevieve Drouot declared that the intention was to raise visibility regarding paralympic sport and also have the chance to socialize with paralympic athletes and try out their sports.

The National Paralympic Committee, Romania has proposed this year to restart its programme of Paralympic Days in different towns, recruiting new paralympic athletes and to promote paralympic sports. In addition, they continue to prepare their athletes for the next Paralympic Games in Paris 2024.

We thank Professor Tiberiu Agoston and the pupils for this invitation and we look forward to not only repeating the experience next year but in other schools in Romania. Our next Paralympic day is on Saturday 18 June in Cheile Gradiste at the DHL Maraton 2022, where we shall have our athletes inviting all participants to try Para Archery, Para Table Tennis, Wheelchair Tennis, Wheelchair Basketball and a new addition a Climbing Wall! We look forward to seeing you there!

19 – 20 IULIE 2021 ZIUA SPORTULUI PARALIMPIC LA BAIA MARE

Luni și marți, echipa disABLE2ACT a găzduit un atelier de tenis de masă pentru persoanele cu dizabilități din Baia Mare. Pentru acest eveniment ne-am bucurat să-i avem ca antrenori profesioniști pe Anca Chereches și Tabita Vulturar de la Club Sportiv Lamont din Cluj. Anca este fost jucător profesionist de tenis de masă și antrenor de tenis de masă pentru persoanele cu dizabilități de mai bine de 15 ani, iar Tabita este un atlet profesionist de atletism și tenis de masă și va participa la Paralimpiadele din Tokyo pentru România.

Scopul acestui eveniment a fost de a oferi participanților o experiență pentru prima dată pentru a-i încuraja să facă sport și a-i motiva să rămână activi în viața lor de zi cu zi. În aceste două zile am întâmpinat în jur de 35 de participanți din Asociatia Esperando, Centrul Luchian-Centrul de Zi Pentru Copii și Tineri și Asociatia ASSOC.

După o scurtă încălzire, antrenorii au explicat mișcarea de bază și regulile. Apoi, participanții au fost grupați în jurul meselor și au practicat împreună noile abilități învățate. Antrenorii au oferit feedback individual fiecăruia dintre participanți. La final am jucat împreună câteva meciuri și jocuri de grup. După activitate, participanții au plecat cu noi abilități, o experiență amuzantă și un nou tricou sponsorizat de Comitetul National Paralimpic, Romania.

Mulțumiri Mr Biliard pentru locație, Clubului Sportiv Lamont și în special antrenorilor, asociațiilor pentru colaborare și participanților pentru aderarea la activitatea noastră.

Activitatea face parte din proiectul ”(dis)Able2Act”, finanțat de Comisia Europeană prin programul Corpul European Solidaritate, acțiunea voluntariat internațional. Proiectul este coordonat de asociația noastră pe o perioadă totală de 22 de luni, în orașul Baia Mare.

 (ENG)                                                                                                                                        

On Monday and Tuesday the disABLE2ACT Team hosted a table tennis workshop for people with disability from Baia Mare. For this event we were glad to have Anca Chereceș and Tabita Vulturar from Club Sportiv Lamont in Cluj as professional coaches with us. Anca is a former professional table tennis player and table tennis coach for disabled people for more than 15 years and Tabita is a professional athletics and table tennis athlete and will take part in the Paralympics in Tokyo for Romania.

The goal of this event was to give the participants a first time experience to encourage them to do sports and motivate them to stay active in their daily life. In these two days we welcomed around 35 participants from Esperando Association, Luchian Centre and ASSOC Association. The workshop was two hours each day.

After a short warm-up, the coaches explained the basic movement and rules. Then the participants were grouped around the tables and practiced the new learned skills together. The coaches gave individual feedback to each of the participants. In the end we played some matches and group games together. After the activity the participants left with new skills, a funny experience and a new T-Shirt sponsored by the Paralympic Committee of Romania.

Thank you Mr. Billard for the location, to Club Sportiv Lamont and especially to the coaches, the associations for the collaboration and the participants for joining our activity. The activity is part of the “(dis) Able2Act” project, funded by the European Commission through the European Solidarity Corps program, the international volunteer action. The project is coordinated by our association for a total period of 22 months, in the city of Baia Mare.

7 FEBRUARIE 2020 ZIUA SPORTULUI PARALIMPIC la Liceul Francez Anna de Noailles

Comitetul Paralimpic Român a organizat la Liceului Francez Anna de Noailles din București, Ziua Sportului Paralimpic chiar în incinta sălii de sport a liceului. Anton Ciprian, Vice Presedinte Comiteului Național Paralimpic din România împreună cu Florin Milciu, Secretar-General cu sportivi Nicolae Alyn, Crăciun Alexandru Flavian, Boroleanu Robert, Coporan Florian, Mitu Marian, Florescu George, Vartosu Liviu și cu multi elevii din cadrul Liceului Francez Anna de Noailles, au practicat împreună tenis de masă, tenis de câmp în fotoliu rulant, baschet în scaun rulant și fotbal pentru nevăzători.

Proiectul Comitetului Paralimpic Român propus pentru acest an, anul în care vor avea loc Jocurile Paralimpici din Tokyo, are ca scop organizarea de evenimente sportive paralimpice în diferite orașe din țară, recrutarea de noi sportivi paralimpici și promovarea sportului adaptat.

Mulțumim pentru colaborare domnului profesor Tiberiu Agoston și elevilor participanți!

4 IUNIE la Ediția 2019 ZIUA SPORTULUI PARALIMPIC la DHL Carpathian Marathon

Sportivii paralimpici români au luat și ei startul în concurs în proba de Ștafetă, iar în plus față de alți ani, atleții de la tandem, semi-văzători și nevăzători, au participat la eveniment pe bicicletă. Ziua Sportului Paralimpic s-a desfășurat în paralel cu evenimentul și a cuprins cinci activități sportive. Numeroși copii și adulți au venit să îi cunoască pe sportivii paralimpici și au putut practica sporturi ca tenis de masă, tenis, tir cu arcul, goalball, paracicling și atletism adaptat.

Ediţia, pe scurt:

>1.500 participanţi înscrişi;

>Peste 2.000 de alergători şi suporteri prezenţi;

>155 de echipe înscrise în cursele de Ştafetă;

>Toate fondurile strânse din taxe de participare şi donaţii, în valoare de aproximativ 20.000 de euro au fost direcţionate către Comitetul Naţional Paralimpic.

16 IUNIE la Ediția 2018 ZIUA SPORTULUI PARALIMPIC la DHL Carpathian Marathon

Și pentru că puterea exemplului este esențială, sportivii paralimpici au concurat pe data de 16 iunie la Ediția 2018 a DHL Carpathian Marathon la proba de ștafetă. În paralel cu atleții valizi, Abel Ciorap, Florin Crăciun și Mihai Vitan sunt cei trei sportivi CNP care au demonstrat ce înseamnă să crezi, să lupți și să dorești să îți îndeplinești un vis măreț, prin muncă, determinare și o ambiție uimitoare!

În plus, pentru a-i cunoaște îndeaproape pe acești sportivi extraordinari și pentru a vedea și o serie de demonstrații realizate de ei, toți participanții la DHL Carpathian Marathon 2018 au luat parte la activitățile dedicatei Zilei Sportului Paralimpic, desfășurate în aceeași locație. Tenis în scaun cu rotile, tenis de masă, goalball, tir cu arcul și atletism, acestea sunt cele 5 discipline pentru care 18 sportivi paralimpici au oferit demonstrații, pe parcursul a câte 20 de minute.

Cei prezenți au reușit să urmărească aceste activități, interacționa cu sportivii paralimpici și participa la activitățile desfășurate de aceștia. Scopul a fost acela de a conștientiza că sportivii paralimpici sunt capabili de performanțe extraordinare, la fel ca oricare dintre cei pasionați de mișcare.

12 NOIEMBRIE 2016, ZIUA SPORTULUI PARALIMPIC COSR-IZVORANI

Comitetul Național Paralimpic sub Înaltul Patronaj al Casei Regale a României, a organizeazat la Complexul Olimpic „ Sydney 2000” – Izvorani, în perioada 12 noiembrie între orele 11:00 – 14:00,  Ziua Sportului Paralimpic, eveniment care s-a adresat in exclusivitate persoanelor cu dizabilitați fizice. La acest eveniment a participat și Alteța Sa Regală Principele Radu al României.

Obiectivul acestui eveniment a fost acela de a atrage cat mai mulți  sportivi tineri și de ai încuraja pe aceștia în a practica un sport paralimpic, oferindu-le în același timp, șansa de a învăța și de a atinge performanța în sport. S-au organizat ateliere de lucru in paralel pe trei discipline sportive pentru aceași zi, respectiv tir cu arcul, tenis de câmp și tenis de masă.

Tir cu arcul – un sport adevărat, în care la bază stau: spiritul de competiție și de pasiune, dorința de a excela, unde mintea se contopește cu spiritul. Tirul este un sport care dezvoltă capacitatea de concentrare, îmbunătățește echilibrul mental și coordonarea.

Antrenor: Doru Danilet, Clubul Sportiv Aktiv  și Ghiorghi Filip campion național și internațional la mai multe gategorii de joc – paralimpic și valid.

La această probă demonstrativă dar și de inițiere, au participat un număr de 18 persoane cu diferite tipuri de dizabilitate!

Tenisul – este un sport care se impune prin frumusețea și spectaculozitatea sa. Mișcările sportivilor au grație și ritm, sunt armonioase și precise în ciuda marelui efort la care sunt supuși. Presupune perspicacitate, curaj, îndemânare, reflex, viteză, forță.

Antrenor instructor: Ciprian Anton, CS Show Time Sfântu Gheorghe. La această probă demonstrativă dar și de inițiere, au participat un număr de 7 sportivi.

Tenisul de masă – este un joc sportiv practicat la toate vârstele și pe toate meridianele, ușor și accesibil, care presupune o mare viteză de reacție și de execuție, rezistență psihică și o bună pregătire fizică a celor care vor să se perfecționeze.

Antrenor: Florin Milciu, Asociatia OK Club Bucuresti. La această probă demonstrativă, dar și de inițiere, au participat un număr de 12 sportivi.

Sportul este cea mai bună modalitate de a dovedi că persoanele cu dizabilități sunt capabile să realizeze aceleași lucruri ca persoanele valide, dar într-o altă manieră, de multe ori mult mai interesantă prin caracterul ei inedit.

Scopul organizării evenimentului demonstrativ din data de 12 noiembrie de la Complexul Sportiv Sidney2000-Izvorani, a fost acela de a face cunoscute aceste ramuri sportive paralimpice și de a atrage către aceste activități cât mai multe persoane cu handicap. Intenționăm ca o dată la trei luni, să repetăm această experiență prin organizarea mai multor evenimente demonstrative in mai multe oreșe mari din țară și să ne facem cunoscute rezultatele sportive obținute atât pe plan național dar și internațional, totodată să mărim numărul sportivilor paralimpici la noi în țară prin înființarea de noi cluburi și asociații sportive de profil.