Sportivii români cu deficiențe de vedere obțin medalii de aur, argint și bronz

Cosmin Candoi a obținut pentru România cea de-a doua medalie de aur a sezonului competițional 2023 la categoria B3 a deficienților de vedere, în timp ce Daniel Andrei l-a urmat îndeaproape pe cea de-a doua treaptă a podiumului la aceeași categorie, iar Ionela Grecu a câștigat bronzul la B3, feminin. Căpitanul Lotului Național de Paraclimbing, Răzvan Nedu a câștigat medalia de bronz la categoria B1.

Răzvan Nedu (căpitanul Lotului Național de Paraclimbing), Ionela Grecu, Cosmin Candoi, Daniel Andrei, Liviu Matei și Angelo Simionescu (sportivi ai centrului de terapie prin escaladă Climb Again) alături de Claudiu Miu – antrenor coordonator, Delia Liscan – antrenor navigator, Byron Bevensee – antrenor navigator și Miranda Mioc – navigator, au participat în perioada 12-13 iunie la Cupa Mondială de Paraclimbing din Innsbruck, Austria.

Cosmin Candoi se întoarce acasă cu a doua medalie de aur a anului 2023, după ce a obținut locul I la Cupa Mondială din Salt Lake City anul acesta, pe 16-17 mai. “Mă bucur mult că unul dintre colegii mei de la Climb Again a ajuns cu mine pe podium la Cupa Mondială de Paraclimbing și a luat medalia de argint pentru România. E dovada că avem o echipă tot mai puternică.”

Daniel Andrei este acel coleg, membru al Lotului Național de Paraclimbing și instructor de escaladă pentru copiii programelor de dizabilitate Climb Again Iași. Daniel a urcat pentru prima oară pe podiumul unei competiții internaționale, obținând pentru România o medalie de argint.

Ionela Grecu a obținut locul 3 la categoria B3 feminin a sportivilor cu deficiențe de vedere. S-a bucurat de fiecare moment, pentru ea Innsbruck fiind o reîntoarcere la primele competiții internaționale de acum doi ani.

“Competiția din Innsbruck este una din cele două pe care le-am așteptat anul acesta. În primul rând, pentru că aici a început drumul meu competițional acum doi ani și atunci am avut foarte mari emoții. Acum, după doi ani, emoțiile nu au mai fost aceleași, ci am resimțit mai degrabă bucuria de a reveni la un panou familiar.”

Răzvan Nedu a avut competitori puternici din Spania și Japonia la categoria B1, dar a reușit să înscrie o medalie de bronz.

Angelo Simionescu a avut un traseu foarte bun în calificări și a fost la un pas de finală la categoria B1.

Liviu Matei a concurat la categoria RP3 (categorie dedicată sportivilor cu tulburări neurologice sau fiziologice). “A fost o competiție cu mulți sportivi buni și cu trasee cu o dificultate sporită. Pentru mine, fiecare competiție este o șansă de a evolua, de a învăța de la sportivi mai experimentați decât mine și de a mă obișnui cu atmosfera unei competiții internaționale. Abia aștept să pun în practică ce am deprins aici la următoarele competiții ale acestui an. “

Claudiu Miu – Fondator Climb Again și coordonatorul Lotului Național de Paraclimbing:

“Am reușit la această etapă de cupă mondială să avem calificați patru sportivi Climb Again care au început să practice sportul la Asociația Climb Again în centrele de terapie din București sau Iași și au ajuns acum să ajute la rândul lor alți tineri cu dizabilități și chiar să reprezinte România pe podiumurile internaționale. Ne mândrim cu ei.”

Byron Bevensee, instructor și navigator: “Sunt mândru să reprezint România și sunt mândru de încrederea care mi-a fost încredințată de către sportivi. Mă bucur să îmi văd cățărătorii fericiți în momentele de  victorie. Cu siguranță, ce am învățat în aceste zile aici vom aplica la următoarele competiții din Villars și Bern. Procesul de învățare nu se oprește niciodată. Multe mulțumiri echipei din Innsbruck care ne-a găzduit în această săptămână.“

Miranda Mioc, navigatoare: “A fost o experiență incredibilă să fiu alături de Lotul Român de Paraclimbing, nu mă așteptam să simt emoțiile pe care le-am simțit cu o intensitate atât de mare. A fost o onoare sa navighez alături de Angelo.”


Sportivii B1 sunt complet nevăzători , Sportivii B2 au o acuitate vizuală de până la 2/60 și / sau un câmp vizual mai mic de 5%. Sportivii din categoria B3 au între 2/60 și 6/60 acuitatea vizuală și un câmp vizual între 5% și 20%. Sportivii din categoria RP pot avea tulburări(deficiente) neurologice sau fiziologice care pot fi foarte diferite. Unii sportivi din clasele RP au nevoie de un scaun cu rotile, în timp ce alții sunt limitați de alți factori (flexibilitate, coordonare, forță).


Lotul de Paraclimbing al României este sprijinit în acest an de Viva Credit, Comitetul National Paralimpic, Zuzu, Groupama Asigurări, BRD, ALD Automotive și FRAE.

Asociația Climb Again, coordonator al echipei de paraclimbing a României, este o organizație non-guvernamentală afiliată la Federația Română de Alpinism și Escaladă (FRAE) , fondată și condusă de Claudiu Miu, fost campion balcanic de escaladă.  Încă din 2014, Climb Again organizează sesiuni gratuite de terapie prin escaladă, kinetoterapie și consiliere psihologică pentru copii și tineri cu dizabilități: deficiență de vedere, de auz, tulburare de spectru autist, tulburări neuromotorii, deficiențe asociate.

Credit Foto: Corina Dorina