Răzvan Nedu și Alex Benchea, cei doi sportivi Climb Again care împreună văd aproximativ 1% au ajuns pe Vârful Aconcagua, 6962m.

Ascensiunea lor este o premieră pentru România

Proiectul 7 summits Climb Again numără acum 3 din cele mai înalte vârfuri ale celor 7 continente ale lumii: Elbrus, Kilimanjaro și Aconcagua

Răzvan Nedu care vede aproximativ 1% și Alex Benchea (nevăzător), sportivi Climb Again, membrii ai Lotului Național de Paraclimbing și instructori de escaladă pentru copiii cu dizabilități ai programelor de terapie Climb Again, au reușit să escaladeze vârful Aconcagua, 6962m, cel mai înalt vârf al continentului american. Ascensiunea unor sportivi nevăzători români pe Aconcagua este o premieră pentru România și o realizare importantă pentru centrul Climb Again a cărui misiune dedicată este terapia prin escaladă pentru copiii cu dizabilități fizice și mentale, precum și dezvoltarea încrederii acestora în forțele proprii.

După reușitele înregistrate pe munții Kilimanjaro (2019) și Elbrus (2021), Alex și Răzvan au purtat, în premieră pentru România, tricolorul pe acoperișul Americii de Sud, Aconcagua devenind astfel al treilea vârf cucerit din proiectul 7 summits, escaladarea celor mai înalte 7 vârfuri ale celor 7 continente ale lumii. Cei doi sportivi ai Lotului Național de Paraclimbing au fost însoțiți de alpiniștii Teofil Vlad, Anca Mihuțescu, precum și de ghidul argentinian Pablo Tapia.

Ruta expediției s-a desfășurat sub forma unui circuit numit Aconcagua 360. S-a pornit din tabăra de bază Plaza de Argentina (4200m), iar coborârea s-a efectuat prin partea opusă a muntelui, prin Plaza de Mullas (4300m). Pentru a obține o aclimatizare corectă, echipa a urcat muntele lent, instalându-și tabere la înălțimi tot mai mari (4900m, 5400m și 5900m) și revenind de două ori la tabăra de bază Plaza de Argentina.

Teofil Vlad: “În ziua de 17 decembrie, la ora 5 dimineața, am pornit spre vârf. Vântul estimat de prognoză era de 50km/h și temperatura resimțită de -31 grade C. În jurul orei 15.30, după mai bine de 10 ore, am ajuns cu toții pe vârf, iar la ora 16 am început coborârea. Am ajuns la corturi cât încă era lumină. În următoarea zi, am continuat coborârea pe la Plaza de Mullas. Pe 19 decembrie, am parcurs mai bine de 25 km. până la ieșirea din parcul național, pe valea Horcones.”

Frigul extrem, presiunea scăzută, oxigenul rarefiat și răul de altitudine și-au spus pe rând cuvântul. Ultima etapă a ascensiunii a presupus un efort considerabil de voință și anduranță, dar în final, miza reușitei pe Aconcagua a fost îndeajuns de puternică pentru a îi împinge pe Alex și Răzvan să își croiască drum până dincolo de limitele proprii.

Alex Benchea are 23 ani și este student la Facultatea de Geografie din Cluj-Napoca. S-a născut fără vedere și i se spune “alpinistul cu ochii albi”

“Aconcagua a fost cea mai provocatoare, cea mai lungă și cea mai dificilă ascensiune de până acum. Am simțit că acest munte îmi testează fiecare limită. Au fost zile lungi de așteptare în care m-a chinuit răul de altitudine și nopți la fel de lungi în care număram clipele până în ziua vârfului. Am stabilit, analizând condițiile meteo, că ziua de 17 decembrie se anunța prielnică pentru ascensiune. Am pornit înainte de răsărit știind că ne așteaptă o urcare lungă. Dar tot m-a luat prin surprindere dificultatea ultimilor 1000 de metri. Pentru prima oară, m-am confruntat cu ce înseamnă altitudinile mari de peste 6000m., fiecare pas pe care îl făceam fiind de zece ori mai greu din lipsă de oxigen.”

Răzvan Nedu are 25 ani și este căpitanul Lotului Național de Paraclimbing, vicecampion mondial la paraclimbing și instructor de escaladă la Centrul Climb Again.

“În ziua vârfului, mi-a fost cel mai greu. Simțeam că nu pot străbate acei ultimi metri dintr-o bucată. Mă împiedicam la fiecare pas. Ceilalți alpiniști, veniți acolo din toată lumea, ne încurajau, ne aplaudau, dar eu tot mă opream, îmi pierdeam respirație, îmi căutam aerul. Știam că este nevoie de pasi mici și de planificare. Așa cum fac și copiii de la sală, copiii Climb Again. Cei mai mulți fac acei pași mici spre vârf, un vârf personal, numai al lor, care poate nu va fi un munte, ci încrederea că se vor descurca.”

Climb Again a dezvoltat primul centru de terapie prin escaladă din Europa la București, în urmă cu 4 ani și coordonează Lotul Național de Paraclimbing al României și, începând cu 2023, Lotul Național de Juniori Paraclimbing. În 2022, cei 11 sportivi nevăzători, cu deficiențe de vedere și deficiențe locomotorii ai lotului au obținut 17 medalii la competițiile internaționale de paraclimbing.

Misiunea Climb Again a pornit de la o realitate puțin discutată în România. O statistică rezultată în urma unui studiu efectuat de asociație a dezvăluit că 9 din 10 nevăzători nu ies din casă neînsoțiți și trăiesc o viață de izolare, marginalizare, neîncredere în forțele proprii și lipsă de susținere din partea lumii exterioare. Răzvan și Alex au fost doi dintre acești copii.

Cu timpul, și-au format abilitățile de alpiniști, sportivi, cățărători și adulți independenți în comunitatea Climb Again, iar astăzi numele lor țes legende pe coridoarele celor 7 școli pentru nevăzători din țară, printre copiii care își doresc să calce pe urmele propriilor vise.

Răzvan Nedu: “Când m-am întors de pe Aconcagua, mi-am citit mesajele și printre ele, se găsea un filmuleț cu Rareș, unul din copiii de la școlile speciale care se cațără la Climb Again și acum face parte din Lotul de Juniori Paraclimbing. M-am bucurat tare mult și m-am gândit că Rareș e unul dintre copiii care așteaptă să îmi asculte povestea. Și că el a înțeles deja, poate chiar înaintea mea, cum am ajuns eu pe vârf.”

Partenerii care susțin expediția 7 summits sunt: Fundația Superbet, Decathlon România, Viva  Credit, Zuzu, BRD – Group Societe Generale, Groupama, Kaufland România, ALD Automotive Romania Federatia Romana de Alpinism si Escalada, Comitetul Național Paralimpic.

Asociația Climb Again, coordonator al echipei de paraclimbing a României, este o organizație non-guvernamentală afiliată la Federația Română de Alpinism și Escaladă (FRAE), fondată și condusă de Claudiu Miu, fost campion balcanic de escaladă.  Încă din 2014, Climb Again organizează sesiuni gratuite de terapie prin escaladă, kinetoterapie și consiliere psihologică pentru copii și tineri cu dizabilități: deficiență de vedere, de auz,  deficiente neuromotorii, amputatii, deficiențe asociate.