Sportivii paralimpici români participă la Jocurile Paralimpice Europene pentru Tineret

Săptămâna aceasta au luat startul Jocurile Paralimpice Europene pentru Tineret, una dintre cele mai importante competiții internaționale dedicate sportivilor paralimpici. România este reprezentată în competiție de cinci sportivi la probele de înot, tenis de masă și atletism.

Jocurile Paralimpice Europene pentru Tineret (European Paralympic Youth Games) au loc în perioada 27 iunie – 4 iulie în Pajulahti, Finlanda.

“Suntem încântați să îi prezentăm pe cei cinci tineri atleți care ne vor repreazenta la această mult așteptată ediție a Jocurilor Paralimpice Europene pentru Tineret, unde suntem siguri că se vor descurca minunat. Mulțumirile noastre speciale merg către JYSK, pentru sprijinul îndelungat oferit tinerilor atleți și pentru că sunt în continuare sponsorii principali ai Comitetului Național Paralimpic Român”, spune Sally Wood-Lamont, Președintele Comitetului Național Paralimpic Român.

Sportivii sunt acum în Finlanda, iar palmaresul lor promițător de până acum ne dă speranțe pentru medalii. Ultima ediție a Jocurilor a avut loc în 2019, ceea ce face ca emoțiile pentru competiție, după doi ani de pauză din cauza pandemiei, să fie și mai mari. În plus, organizatorii au anunțat că vor fi cele mai ample Jocuri Paralimpice Europene pentru Tineret de până acum, iar în Centrul Olimpic și Paralimpic din Pajulahti, care va găzdui majoritatea competițiilor, vor concura un număr impresionant de sportivi.

Faceți cunoștință cu sportivii

Cei cinci tineri atleți paralimpici care au plecat în Finlanda sunt Ioana Țepelea (tenis de masă), Andreea Manole (atletism) și Arian Notrețu, Darius Dumitru și Darius Mif (înot).

Ioana Țepelea are 22 de ani, iar anul acesta va fi ultimul său an ca junior. Până acum a câștigat mai multe medalii la competiții internaționale, atât la seniori, cât și juniori. Anul acesta a câștigat deja două medalii de aur, două de argint și două de bronz în cadrul a două competiții de seniori care au avut loc în Egipt și Slovenia. La ultimele Jocuri Paralimpice Europene pentru Tineret, care au avut loc în 2019, a câștigat o medalie de aur și una de argint, ceea ce o plasează ca favorită anul acesta în Finlanda.

Arian Notrețu are 17 ani și practică înot de la 11 ani. A câștigat numeroase medalii internaționale și naționale. În ultimii cinci ani a practicat și triatlon și este una dintre speranțele României pentru Jocurile Paralimpice de la Paris, din 2024. Arian va concura la 5 probe ca senior.

Darius Dumitru are 14 ani și este cel mai tânăr înotător român din echipă. Va participa la categoria juniori. Până acum a câștigat mai multe medalii în competiții internaționale dedicate juniorilor. Ca și Arian, Darius Dumitru practică și triatlon. 

Darius Mif are 17 ani și este cel de-al treilea înotător care va concura în Pajulahti, Finlanda. Din cauza unor operații la picior, nu a mai participat la competiții internaționale în ultimii doi ani și jumătate. În ultimele luni s-a antrenat din greu și așteaptă cu nerăbdare concursul din Finlanda.

Andreea Manole are 16 ani și este una dintre cele mai tinere atlete paralimpice din România, care are rezultate foarte bune. A participat la prima sa competiție în luna mai, în Italia, și a obținut locul 3 la proba de 200 m, o performanță foarte bună în prima sa competiție internațională. În Finlanda va participa la trei probe – 100m, 400m și săritura în lungime.

JYSK România susține sportivii paralimpici din anul 2017, când a devenit sponsor principal al Comitetului Național Paralimpic Român. Pe plan internațional, JYSK susține sportivii paralimpici din anul 1989.